Biji Nangka
Teringat sewaktu kecil ..mak akan buat pengat biji nangka ini. Selalunya orang akan buat biji nangka ini pakai tepung pulut ... tetapi kami di Mersing biasa menggunakan keledek dalam pembikinan biji nangka ini. Kalau di pantai timur biji nangka bahan asasnya hanya tepung pulut... cara masaknya sama saja dengan santan. Biji salak memang menggunakan keledek. Walau bagaimana pun dan apa nama sekali pun sejak dari kecil inilah pengat biji nangka kami.
Oleh itu maka jadilah pengat biji nangka di ramadan yang ke 12 ini. Rasanya ummm .... memang sedap kerana kesukaan saya.
Resepi tiada kerana main agak agak/ikut rasa sahaja.
Nanti kalau rajin saya akan tulis bagaimana cara membuatnya.
Teringat sewaktu kecil ..mak akan buat pengat biji nangka ini. Selalunya orang akan buat biji nangka ini pakai tepung pulut ... tetapi kami di Mersing biasa menggunakan keledek dalam pembikinan biji nangka ini. Kalau di pantai timur biji nangka bahan asasnya hanya tepung pulut... cara masaknya sama saja dengan santan. Biji salak memang menggunakan keledek. Walau bagaimana pun dan apa nama sekali pun sejak dari kecil inilah pengat biji nangka kami.
Oleh itu maka jadilah pengat biji nangka di ramadan yang ke 12 ini. Rasanya ummm .... memang sedap kerana kesukaan saya.
Haa .... tangan sebelah kiri pegang senduk & sebelah kanan pegang camera |
Semangkuk biji nangka |
Saja nak ambil gambar sudu yang ada batu merah tu.. |
Berkongsi juga bersama jiran terhampir |
Resepi tiada kerana main agak agak/ikut rasa sahaja.
Nanti kalau rajin saya akan tulis bagaimana cara membuatnya.
No comments:
Post a Comment