Monday, 30 July 2012

Tart Telur



Sekadar mengisi waktu petang yang terluang. Maka terhasillah kuih Tart Telur ini. Malas nak menaip maka cukuplah hanya gambar sahaja.



Sebenarnya sesiapa pun boleh buat Tart telur ini... cuma pastikan mengikut arahan resepinya



Kalau bukan bulan Ramadan .... tart telur ini enak dimakan ketika masih terasa panasnya lagi


Sudah sedia untuk berbuka nanti



Kulitnya ini boleh kita buat awal dan simpan dalam bekas kedap udara


Untuk Resepinya saya perolehi dari sini:- http://www.myresipi.com/top/detail/113

Bahan-bahan ( 30 keping )

  • PASTRY
  • 200g butter
  • 80g gula aising
  • 360g superfine flour
  • 1biji telur
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • FILLING :
  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • pewarna kuning

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan tepung sampai jadi doh.
  4. Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
  5. Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
  6. Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
  7. Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.




No comments:

Post a Comment

Serawa Durian Seronok juga memindahkan gambar gambar dari album di FB ke dalam blog yang tidak seberapa ini sebagai rujukan untuk diri s...