Kuih Koleh Kacang
Kuih koleh kacang ini begitu popular di negeri Johor. Tapi kini nak dapat kuih ini lengkap dengan tahi minyaknya teramatlah payahnya. Satu ketika dahulu saya sering menempah kuih ini sebagai buah tangan kepada sahabat sahabat yang menjemput ketika kenduri di rumah mereka. Sekarang alhamdulillah.... saya dah pun pandai buat sendiri dan tak payah tempah lagi. Jimat pun jimat.
Resepi Kuih Koleh Kacang
(resepi saya perolehi dari Puan Monaliza)
A. 400 gram gula merah
100 gram gula putih
300 ml air
B. 300 gram tepung kacang hijau ( Baba's Roasted Peel atau Lingam's Roasted Peel )
1 sudu teh garam
C. 400 ml santan pekat
1300 ml air
D. 400 ml santan pekat
Cara cara membuatnya
1. Masak semua bahan bahan A sehingga mendidih & semua gula larut dalam air. Tapiskan.
2. Satukan bahan bahan B & C. Kacau rata dalam periuk menggunakan "whisk" supaya tepung kacang hijau tadi mudah larut dan tidak bergentel gentel.
3 Kemudia masukkan bahan A kedalam periuk dengan B & C tadi. Kacau di atas api yang sederhana besar sehingga pekat selama 1/2 jam. Tutup sebentar dengan penutup periuk selama 15 minit. ( jangan lupa untuk mengacau setiap 5 minit ).
4. Bila sudak masak, tuangkan ke dalam loyang dan taburkan dengan tahi minyak.
5. Puan puan boleh juga masukkan 2 sudu minyak dari hasil tapisan tahi minyak ke dalam periuk kole kacang tadi. Kuih itu akan menjadi lebih berkilat. Jika tidak masukkan minyak pun kuih ini akan menjadi.
Cara cara membuat tahi minyak
Masukkan 400 ml santan ke dalam periuk dan masaklah sehingga keluar minyak. Jangan lupa untuk mengacau dan terus mengacau sehingga garing keperangan. Peringatan... jangan tunggu sehingga warna perang untuk menutup api kerana silap silap tahi minyak itu akan hangus. Tutip api bila warna tahi minyak itu hampir hampir perang. Tapis untuk mengasingkan tahi minyak dengan minyaknya.
Tips: Jangka waktu memasak tahi minyak lebih kurang sama dengan masaknya kuih kole kacang ini. Puan puan boleh masak kedua duanya serentak. Hati hati dengan percikkan minyak sewaktu mengacau tahi minyak.
Satu lagi.... ikutlah resepi ini dengan tepat untuk menhasilkan kuih kole kacang seperti di atas. Kerana saya pun tak berapa pandai memasak. Cuma pandai ikut resepi sahaja.
Kuih koleh kacang ini begitu popular di negeri Johor. Tapi kini nak dapat kuih ini lengkap dengan tahi minyaknya teramatlah payahnya. Satu ketika dahulu saya sering menempah kuih ini sebagai buah tangan kepada sahabat sahabat yang menjemput ketika kenduri di rumah mereka. Sekarang alhamdulillah.... saya dah pun pandai buat sendiri dan tak payah tempah lagi. Jimat pun jimat.
Siapalah koleh kacang jika tanpa tahi minyaknya |
kombinasi santan, gula merah dan tepung kacang hijau menjadikan kuih ini sangat sedap |
Kuih ini tidak susah nak dibuat seperti yang saya sangkakan satu ketika dahulu |
Resepi Kuih Koleh Kacang
(resepi saya perolehi dari Puan Monaliza)
A. 400 gram gula merah
100 gram gula putih
300 ml air
B. 300 gram tepung kacang hijau ( Baba's Roasted Peel atau Lingam's Roasted Peel )
1 sudu teh garam
C. 400 ml santan pekat
1300 ml air
D. 400 ml santan pekat
Cara cara membuatnya
1. Masak semua bahan bahan A sehingga mendidih & semua gula larut dalam air. Tapiskan.
2. Satukan bahan bahan B & C. Kacau rata dalam periuk menggunakan "whisk" supaya tepung kacang hijau tadi mudah larut dan tidak bergentel gentel.
3 Kemudia masukkan bahan A kedalam periuk dengan B & C tadi. Kacau di atas api yang sederhana besar sehingga pekat selama 1/2 jam. Tutup sebentar dengan penutup periuk selama 15 minit. ( jangan lupa untuk mengacau setiap 5 minit ).
4. Bila sudak masak, tuangkan ke dalam loyang dan taburkan dengan tahi minyak.
5. Puan puan boleh juga masukkan 2 sudu minyak dari hasil tapisan tahi minyak ke dalam periuk kole kacang tadi. Kuih itu akan menjadi lebih berkilat. Jika tidak masukkan minyak pun kuih ini akan menjadi.
Cara cara membuat tahi minyak
Masukkan 400 ml santan ke dalam periuk dan masaklah sehingga keluar minyak. Jangan lupa untuk mengacau dan terus mengacau sehingga garing keperangan. Peringatan... jangan tunggu sehingga warna perang untuk menutup api kerana silap silap tahi minyak itu akan hangus. Tutip api bila warna tahi minyak itu hampir hampir perang. Tapis untuk mengasingkan tahi minyak dengan minyaknya.
Tips: Jangka waktu memasak tahi minyak lebih kurang sama dengan masaknya kuih kole kacang ini. Puan puan boleh masak kedua duanya serentak. Hati hati dengan percikkan minyak sewaktu mengacau tahi minyak.
Satu lagi.... ikutlah resepi ini dengan tepat untuk menhasilkan kuih kole kacang seperti di atas. Kerana saya pun tak berapa pandai memasak. Cuma pandai ikut resepi sahaja.
No comments:
Post a Comment