Wednesday, 29 February 2012

Kuih Cara




Dek kerana dah membeli acuan bentuk buah cermai ini di Singapore Street, Seremban ... maka percubaan membuat kuih cara pun dilakukanlah dengan perasaan yang sangat teruja. Syukur alhamdulillah percubaan pertama saya membuat kuih cara ini berjaya. Satu ketika dahulu saya rasa macam susah saja nak buat kuih ini... ternyata telahan saya itu meleset sama sekali. Jika semua bahan bahan ada di rumah... kuih cara ini lebih cepat dari buat jemput jemput udang untuk tetamu yang datang berkunjung secara tiba tiba.



Biarkan sekejap ... baru sudukan gula ke dalam acuan bunga cermai itu


inilah dia kuih cara manis yang sudah ditangkup 2


Alah membeli acuan bunga cermai ... menang memakainya kerana kos untuk membuat kuih ini adalah murah


Resepinya saya ambil dari :- 
http://resepisedap-nennie.blogspot.com/2011/05/kuih-cara-manis.html


BAHAN-BAHAN :


2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
3 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
secubit garam

BAHAN INTI KUIH :

Gula secukupnya


CARA MEMASAK :



~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.



~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis.

~ Kemudian campur dan masukkan semua gandum, telur & garam , santan ke dalam blender dan kisar semua bahan sehingga sebati . Tapis utk memastikan adunan tidak berketul .

~ Bila adunan siap masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan , perlu disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.

~ Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.

~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.




No comments:

Post a Comment

Serawa Durian Seronok juga memindahkan gambar gambar dari album di FB ke dalam blog yang tidak seberapa ini sebagai rujukan untuk diri s...